Home » Slovenski kolesarski blog » Najlepše kolesarske poti v Sloveniji

Slovenija s svojo lepoto in geografsko razgibanostjo ponuja neomejene možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Nešteto cest, poti in stez pa predvsem sestavlja edinstveno omrežje – idealno za kolesarjenje. Katere so tiste najlepše kolesarske poti, ki bi morale biti na vašem seznamu želja, lahko preberete v nadaljevanju, v opisu naj-poti po našem izboru.

Poljanska dolina

Doživite prav posebno kolesarsko izkušnjo v Škofjeloškem pogorju, ki s svojimi ravno pravimi hribi ponuja idelen kolesarski poligon. S pričetkom v srednjeveškem mestu Škofja Loka vas bo pot vodila po dolini Hrastnice na Sveti Ožbolt, kjer boste deležni enkratnega razgleda. Od tukaj dalje pa se pravzaprav najlepši del kolesarska poti šele prične, saj se vije skozi gorske vasice s pogledi na Polhograjsko in Škofjeloško hribovje vse do Julijksih alp. Še prav posebna izkušnja pa je zadnji del poti po Žirovskem vrhu in zelo atraktivni Rupnikoviji liniji, ki s sistemom bunkerjev in utrdb prinaša posebno doživetje, ki ga je pisala zgodovina. Zelo prijeten del poti ob Poljanski Sori in s postankom na dvorcu Visoko, pa je le še pika na i in razlog, da se je ta pot znašla na prvem mestu našega seznama najlepših.

Dobro je vedeti:

 • Dolžina poti je 60 km. Višinski metri: 1400 m.
 • Pot je primerna za kolesarje z dobro kondicijo ali na električnem kolesu.
 • Ogeld utrdbe na Golem vrhu (Rupnikova linija) je mogoč po predhodni najavi.
 • Možen je obisk Sirarne Pustotnik ali Bogataj
 • Ta pot je super izbira za organizacijo Team buildinga.
Najlepše kolesarske poti Poljanska dolina

Moravški kolesarski krog

Kolesarska pot, ki vas bo pozitivno presentila, saj ne boste pričakovali, da je lahko ta konec Slovenije tako lep. Pričetek poti je na Gradiškem jezeru, ki se vije skozi šumeče gozdove, polne pozitiven energije in svežega zraka. Sledi prvo presenečenje: Limbarska gora z edinstveno cerkvico in čudovitim razgledom na Kamniško-Savinjske alpe. Na tej poti boste prav tako prevozili kar nekaj gorskih vasic in bili deležni neskončnih razgledov. Kot druga zanimivost poti pa je, da obišče tudi Geoss (Geometrijsko središče Slovenije).

Dobro je vedeti:

 • Dolžina poti je 50 km. Višinski metri: 1400 m
 • Pot je primerna za kolesarje z dobro kondicijo ali na električnem kolesu
Najlepše kolesarske poti Moravče

Gorski trojček – Blegoš, Smučišče Cerkno, Porezen

Ste zaprisežen gorski kolesar? V tem primeru mora biti ta turno-gorska kolesarska pot nekaj, kar enostavno morate prevoziti. Pot se prične s prijetnim a dolgim vzponom na Blegoš, kjer vas pričaka veličasten razgled. Sledi spust in še en kratek vzpon in že boste na vrhu smučišča Cerkno, kjer si lahko nekoliko oddahnete. Pot vas bo vodila dalje skozi Davčo, ves čas z razgledi na Julijske alpe kot tudi Cerjkljansko hribovje, dokler vas ne pripelje do razgledne točke na Vršah. Od tukaj pa do koče na Poreznu vas čaka pravi preizkus kolesarskega znanja in kondicijske pripravljenosti, saj samo nekaterim uspe klanec prevoziti brez sestopa s kolesa. A na vrhu bodo vse muke poplačane z eno najlepših alpskih kulis. Ob dobri vidljivosti se ponuja razgled vse do Tržaškega zaliva. Temu doživetju sledi samo še dolg spust v dolino z nasmešekom na obrazu.

Dobro je vedeti:

 • Dolžina poti je 50 km. Višinski metri: 1500 m.
 • Tura je primerna samo za kolesarje z dobrim tehničnim znanjem.
 • Možna so okrepčila v planinskih kočah.
Najlepše kolesarske poti Porezen

Vinska kolesarska pot Kras

Pravljični Kras, najlepši v spomladanskem in jesenskem času, je kolesarsko doživetje prav za vsakogar. Pot se prične v vasi Komen in vas bo vodila skozi vasice Volčji Grad, Pliskavica, Kobjeglava vse do Štanjela, ki si ga je, zaradi njegove izjemne arhitekture, še posebej priporočljivo ogledati. Ker je Kras planota, je pot v nadaljevanju polna presenečenj; preko vasi Lukovec se pripeljete na razgledno točko s čudovitim pogledom na Vipavsko dolino. Od tu dalje pa vas bo pot zopet vodila skozi kraške vasice in vinograde. Za zaključek pa vam priporočamo kosilo v eni izmed kraških gostiln ali kmetij, da boste kraško pokrajino tudi »okusili«.

Dobro je vedeti:

 • Dolžina poti je 40 km. Višinski metri: 600 m.
 • Pot je primerna za vsakogar.
 • V gostilnah in na kmetijah je za kosilo potrebna prednajava oz. rezervacija
Najlepše kolesarske poti Kras

Ne glede kam v Sloveniji se odpravite kolesarit, boste navdušeni nad čisto in lepo naravo. Pri našem izboru najlepše kolesarske poti smo upoštevali predvsem to, da so izpeljane po neprometnih cestah in poteh. Mogoče so nekateri vzponi zahtevni, kar pa dandanes ne predstavlja več težav, saj so električna kolesa preprosto dostopna in vsebolj popularna.

Le pogumno na kolo, pa četudi le rekreativno!

Vam je kateri od zgornjih predlogov najlepših kolesarskih poti še posebej všeč a niste prepričani, če bi se znašli sami? Priključite se nam na vodeni kolesarski turi.

Če pa samo niste prepričani o svojih fizičnih sposobnostih, pa preprosto najemite električno kolo in se odpravite na kolesarsko avanturo.

Vam je bil članek všeč? Delite ga s prijatelji 🙂